Echografie is een onderzoeksmethode om met behulp van ultrageluid een deel van de anatomie en pathologie van het menselijk lichaam in beeld te brengen. In onze praktijk gebruiken wij de Vino 6 Echografie. Met behulp van echografie kan inzicht verkregen worden in onder andere gewrichten, banden, pezen (scheuren en kalkafzettingen) en spieren. De echografie van het bewegingsapparaat kan zowel diagnostisch of tijdens de behandeling als evaluatiemiddel ingezet worden. In onze praktijk zien wij echografie als toevoeging op de reguliere zitting fysiotherapie.

Wanneer gebruik je echografie?

Met behulp van echografie kan inzicht verkregen worden in gewrichten, pezen en spieren en de contouren van de botten. Dit kan diagnostisch gebruikt worden bij:

  • Schouder: slijmbeursontstekingen, pees- en spierbeschadigingen/-scheuren, botafwijkingen en verkalkingen
  • Elleboog: tenniselleboog, golferselleboog en peesbeschadigingen
  • Pols: carpaal tunnel syndroom, peesbeschadigingen en kleine fissuren of avulsiefracturen
  • Heup: slijmbeursontstekingen, kapsel en peesbeschadigingen
  • Knie: kniepees, kniebanden en peesbeschadigingen
  • Enkel: gewricht, enkelbanden, peesbeschadigingen en kleine fissuren of avulsiefracturen
  • Achillespees: scheuren en ontstekingen

Echografie wordt ook vaak ingezet als evaluatiemoment binnen het behandeltraject. Met echografie kan bijvoorbeeld gekeken worden of in welke mate spierscheuren wel of niet zijn hersteld. Dit geeft ons inzicht of het behandelplan wel of niet gewijzigd moeten worden en wat de prognose is.

De combinatie echografie en behandeling shockwave komt vaak voor. Kalkafzettingen kunnen met behulp van echografie in beeld worden gebracht en daarna kan shockwave, specifiek en lokaal toegepast worden om het gebied te behandelen. Na een aantal keren shockwave kan met behulp van echografie gekeken worden of de mate van kalkafzetting veranderd is. Shockwave gebruiken wij onder andere bij kalkafzettingen in de schouder, achillespees of hielspoor. Lees op onze website onder kopje shockwave voor meer informatie.